Hva med bruk av digitale verktøy?


Vi får noen spørsmål om det er greit å bruke digitale lydkilder og andre verktøy. Det er absolutt greit, men pass på å få med deg følgende hilsen fra juryen:

La det først være helt klart. Digitale enheter har ikke bare kommet for å bli, de har vært brukt til å skape musikk i årtier allerede.

1) Kan man bruke lyder som f.eks. mobilringetoner?

Det er to viktige ting å holde rede på:

a) Har dere rettigheter til å bruke lyder dere ikke har laget selv? I tilfellet med en standard ringelyd som ligger inne fra fabrikken, så må vi anta det. Hvis ringelyden er kjøpt, så er det kanskje ikke like sannsynlig at dere kan bruke den i en ny komposisjon. Da må dere sjekke kjøpsvilkårene. I konkurransereglene for Veslefrikkprisen står det at dere ikke kan bruke musikk som andre har rettigheter til.

b) Har elevene lagt til noe eget? Eller blir det «bare» å trykke «play»? Les mer om dette nedenfor.

2) Kan man bruke iPad, DJ-utstyr, diverse programvare etc.?

Det viktige her blir: Har elevene skapt noe eget, – via egen kreativitet, – og er dette i så fall en vesentlig del av komposisjonen?

Elevene kan lage utrolig mye spennende musikk ved hjelp av digitalt utstyr og de kan gjøre det med kreativitet og skaperglede. Det er derimot ikke relevant å levere noe som i prinsippet «bare» er å trykke «play» på ferdig innspilte lyder og «smart instrumenter». Det kan bli fin musikk, kanskje en slags remiks, men passer ikke til en komposisjonskonkurranse.
En vesentlig del av komposisjonen bør ha blitt til ved at elevene skaper noe selv. Lydkildene kan være elektroniske, men måten de er brukt og bearbeidet på må være basert på elevenes innsats.
Her finnes det noen «grenseland» som dere må vurdere i det enkelte tilfelle. Hvis derer er i tvil, så er det alltid nyttig å reflektere over det i komposisjonsrapporten.

Ta kontakt hvis dere lurer på noe
– vi gleder oss til å høre musikken deres!

 

LagreLagre