Nasjonal satsing på komponeringVi er stolte og glade for å kunne lansere Veslefrikk og presenterer nå Veslefrikkmetoden og Veslefrikkprisen 2015.

Bli med på et løft for skapende musikkarbeid!veslefrikk-maskot

Veslefrikkprisen 2015 deles ut 20. mars, i Store Studio på NRK, med Kringkastingsorkesteret (Kork) på scenen, og en gruppe barn – og sammen spiller de barnas egenkomponerte musikk, arrangert for barna og Kork!

Men før det skal grupper og skoleklasser i hele Norge komponere musikk og sende inn til Veslefrikkprisen. De får tilgang til et grundig veiledningsmateriell.

Premien er en reise til Oslo for hele klassen, der de får oppleve «En drømmedag med NRK Kringkastingsorkesteret». Alle kan ikke vinne, men alle deltakere får en tilbakemelding fra juryen som sier litt om hva som var fint med bidraget og hva som kan gjøres annerledes en annen gang. Det er jo i seg selv en premie, for hvor ofte får skoleklasse spilt musikken sin for en «ekte komponist»?

Veslefrikk satser også på læreren, fordi vi vet at det er en effektiv måte å nå enda flere barn og unge. Derfor inviteres lærerne til alle finalistene til en dag med erfaringsdeling, nettverksbygging og en hyggelig opplevelse.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Veiledningsmateriell

På Musikkfaget.no legges det i disse dager ut videoer og veiledning om hvordan barn og unge kan komponere musikk. Og vi skal fortsette å fylle på med inspirerende materiell som både barn og lærere kan bruke.

Veslefrikkmetoden er en fremgangsmåte for å jobbe med skapende musikkarbeid fra idé til ferdig musikk. Den er prøvd ut i en rekke sammenhenger og bygger på helt vanlige prinsipper som mange komponister i ulike sjangrer benytter. Fremgangsmåten er strukturert og forklart på en måte som egner seg for bruk med barn og unge.

Det er forholdsvis lett å gi barn og unge musikalske erfaringer og noen ganger trenger man ikke å jobbe så strukturert for å være kreativ. Men noe av poenget med å følge en metode er å trekke inn bevisst refleksjon, slik at erfaringene også løftes opp til å utgjøre en kompetanse som kan benyttes i nye sammenhenger.

Veslefrikkmetoden er spesielt godt egnet når grupper av barn skal arbeide sammen mot et felles mål, som for eksempel i en skoleklasse. Idéene kan fort sprike i alle retninger, og da kan metoden hjelpe til med å samle trådene.

Nasjonale aktører

Veslefrikk er organisert som en selvstendig stiftelse, men bak samarbeidet står nasjonale aktører med stor faglig tyngde:

  • NRK Kringkastingsorkesteret
  • Norsk Komponistforening
  • Norsk forening for komponister og tekstforfattere – NOPA
  • Bit20
  • Samarbeidsforum for estetiske fag (SEF)
  • Musikk i Skolen
  • Musikernes Fellesorganisasjon
  • Musikkpedagogikk.no

Veslefrikk er et initiativ fra Musikkpedagogikk.no v/Eldar Skjørten, som også er prosjektleder.