Veslefrikkprisen 2016: Fire tips til siste «finish»Veslefrikkprisen er en fest for musikkfaget, og vi har dekket klart. Mens vi forbereder prisvinnerkonserten i NRK Store Studio vil vi gi deg fire tips til den siste «finishen» før fristen 5. april:

TIPS 1 – DET ALLER VIKTIGSTE: Send inn – uansett!

I fjor fikk vi beskjed fra noen som ikke sendte inn, fordi de var usikre på om det de hadde var godt nok. Det er lett å forstå, men husk at Veslefrikkprisen er ikke som Idol, MGP Jr. eller alle de andre musikkonkurransene. I Veslefrikk er poenget å lære – utvikle seg – bli inspirert til å være kreativ. Hvis dere sender inn, så får dere en tilbakemelding fra juryen om:

 • Hva er bra?
 • Hva kan dere jobbe videre med?

Hvis dere ikke sender inn, så mister dere denne muligheten til å få tips fra juryen.veslefrikk peker mot venstre

Det elevene skaper akkurat nå er uansett et punkt på veien og tipsene fra juryen er en motiverende måte å komme videre på. Så:

Ikke nøl – det er ALLTID godt nok til å få tips og inspirasjon til videre arbeid.
SEND INN!

Premien til elevene («En Drømmedag med NRK Kringkastingsorkestret» 13. mai) og til finalelærerne (en inspirerende samling på Operaen i Oslo 3. juni) er selvfølgelig en bonus.

TIPS 2: Lydopptaket kan være enkelt

Veslefrikkprisen er en konkurranse som verken handler om lydopptak eller framføringskvalitet, men om hvordan dere har komponert. For å vurdere det trenger juryen et lydopptak og en komposisjonsrapport.

Husk at lydopptaket kan gjøres helt enkelt, f.eks. med en smarttelefon. Les mer om lydopptaket her.

For de som vil kan det selvsagt være moro å gjøre et godt lydopptak, men det er komposisjonen som blir vurdert.

TIPS 3: Ta med elevenes refleksjoner i komposisjonsrapporten

Komposisjonsrapporten er viktig fordi refleksjonen fører til dypere læring. Den kan godt være enkel, men bør inneholde elevenes refleksjoner om det de har gjort.

1) HVA gjorde dere og HVORFOR?

 • Beskriv prosessen – hvis dere har brukt Veslefrikkmetoden, så er de 6 punktene en fin mal for komposisjonsrapporten også.
 • Hvorfor valgte dere som dere gjorde?

2) Ta med en kort evaluering (musikken, prosessen, samarbeidet etc.)

 • Hva er dere spesielt fornøyd med?
 • Er det noe dere ville gjort annerledes en annen gang?

Det kan være lurt å stoppe opp 5 minutter i hver time og tenke litt sammen på hva dere gjør og hvorfor. De jevnlige dryppene av refleksjoner gjør arbeidet med komposisjonsrapporten enklere. Om dere noterer (eller tar video) kan faktisk det meste av rapporten være ferdig samtidig med musikken. Evalueringen kan dere gjerne gjøre mens dere lytter til deres eget opptak, før dere sender inn.

Komposisjonsrapporten kan leveres som tekst eller video – velg den formen dere synes er enklest.

 • Tekst: lag en fil som dere leverer inn – eller skriv inn i skjemaet for innlevering
 • Video (maks 6 minutter): f.eks. i form av et intervju der dere har forberedt noen spørsmål og elever snakker rett inn på videoen

Det viktigste er at elevene får være med på refleksjonene. Det er lurt at læreren lager noen spørsmål som passer til deres prosess.

Vi vet at det å sette ord på / reflektere litt over en læreprosess fører til dypere læring. Opplevelse fra aktiviteten løftes opp til en mer bevisst kompetanse som kan anvendes i nye sammenhenger. Snakk om regnestrategier, og du lærer mer matte. Snakk om komponering, og du bevisstgjør den kreative prosessen. 

Les alt om komposisjonsrapporten her.

Tips 4: Send inn så snart dere er klare – og senest 5. april!

Er dere ferdig? Ingen grunn til å vente! Skjema for innlevering er på plass.

 • Hvis du skal sende inn flere bidrag må skjemaet fylles ut en gang for hvert bidrag. (Dette håper vi å finne en enklere løning på etter hvert.)
 • Les hva du trenger for å levere før du begynner å fylle ut skjemaet.
 • Eldar er tilgjengelig for spørsmål hvis du får problemer:
  • Send en e-post
  • Eller hvis det haster, send SMS til 95273082 (ringer tilbake så fort som mulig – kan ta noe tid når jeg har undervisning)

Vi gleder oss til å høre musikken deres – lykke til med innspurten!

HUSK:

Prisvinnerkonserten kan sees direkte
på NRK.no og her på Musikkfaget.no
fredag 13. mai, kl. 13.
Sett av datoen!